Home » Разкрития » Хитрите номера на ол инклузив хотелите, с които ни измъкват повече пари
Хитрите номера на ол инклузив хотелите

Хитрите номера на ол инклузив хотелите, с които ни измъкват повече пари

На пръв поглед ол инклузив хотелите изглеждат страхотно – плащате един път някаква по-голяма сума, след което цяла седмица пиете на плажа, обядвате под палмите и релаксирате край басейна, припомня presa24.

Тъй като не трябва да плащате допълнително, изглежда почти сякаш пестите пари. И за хората с голям апетит това вероятно е вярно.

Но други може да се окаже, че плащат много повече. 980 долара повече, установи проучване. Това е така, защото не във всеки ол инклузив наистина „всичко е включено“.

Ръстът в този вид турисъм от няколко години е значителен. В световен мащаб едни от най-популярните ол инклузив курорти са на Карибите и в Мексико, но такива хотели, включващи уелнес, фитнес и дори в ски курортите има навсякъде по света.

Всички те са много добри в това незабелязано да ви измъкнат още пари, съобщава „Бизнес Инсайдър“. Хитростите започват с резервацията.

„Ол инклузивите имат фиксирана цена, която обикновено включва стаята, всички хранения, някои алкохолни и безалкохолни напитки, както и някои водни спортове“, обяснява Алиша Пракаш, старши редактор в Oyster. Но всичко извън това се предлага на солена цена.

Искате стая с изглед към океана? В Бахама това може да во струва още 800 долара за 10 дни и 1500 в Ямайка. А дори и да си изберете по-евтина стая, постоянно ще ви притискат да вземете още нещо – луксозен пакет, туристически обиколки, СПА процедури и къскави ресторанти.

Това, което е по-малко очевидно, е образуването на цените и скритите такси. Хотелите са започнали да използват модела „цена на човек“. Вместо да видите каква е цената за стая за двама, ще я видите разделена за човек. Реално сумата е същата, но изглежда много по-евтино.

„Има някои неща като курортни такси, за които трябва да следите. Курортните такси са често срещани. Те не са непременно скрити, но не винаги са обявени като часто от цената за стаята. Тези такси могат да варират от 4 до 50 долара на ден“, изтъква Пракаш.

Времето, за което искате да резервирате почивката си, може също да я оскъпи. Най-скъпото време за резервация е по време на празниците. Например 10-дневен престой в курорт на Бахамите през декември е почти с 2500 долара по-скъп, отколкото през май, когато има най-малко туристи.

Извън сезона можете да намерите отстъпки до 40%. Звучи добре за икономична почивка и може дори да си позволите няколко екскурзии, но все пак повече няма да харчите допълнително пари, нали? Това не е съвсем вярно.

Самолетният ви билет обикновено не е включен в цената и, въпреки че трансферът от летището обикновено е включен, бакшишите за шофьора и носачите на багажа не са. Някои курорти твърдят, че изрично не държат на бакшишите, но дори и тогава вероятно ще ви се наложи да се бръкнете за някои услуги.

Някои хотели могат да ви таксуват значителна сума, ако си изгубите гривната. Други капани ви дебнат в стаята – минибар, рум сервиз, телефонни обаждания, високоскоростен интернет, прислужник и т.н. Най-скъпото от всичко изброено е да плащате за персонален прислужник.

Идва ред да разгледате всички услуги, които хотелът предлага – басейни, фитнеси, плажове, джакузита. Курортите предлагат много повече екстри, отколкото вие действително ще ползвате, и печелят от това. Наистина ли ще станете за йога по изгрев или ще ядете 9 пъти на ден? Вероятно не. А всяка пропусната тренировка или хранене отиват обратно в касата на хотела.

Всички сме чували слуховете за разредени напитки и нискокачествена храна. Понякога това е вярно, но в последно време хотелите значително се подобряват в това отношение, предлагайки скъпи вина и силни напитки, ако просто си поискате и платите допълнително.

Вярно е, че когато сте на такова място, това е един от малкото случаи, когато сте склонни да доплатите за ястия, когато по принцип гледате да сте икономични. По същия начин ще развържете кесията за зони само за възрастни, водни ски, мини голф, романтична вечеря с половинката и т.н.

Всичко, което се рекламира като безплатно, може да е с уловка. Например един курорт предлага безплатно гмуркане, но то всъщност е безплатно, само ако имате сертификат за гмуркане. А курсът за сертификат струва 100 долара.

„Има магазини в някои курорти и те ще ви вземат доста солена цена за обикновени неща като слънцезащитен крем“, посочва Пракаш.

Ако искате да излезете извън хотела, това също ще ви бръкне в джоба. Около две трети от почиващите на ол инклузив ходят на някаква допълнителна екскурзия, което бързо вдига цената.

Според едно проучване от 2018 година, британските семейства харчат средно по 980 долара над цената за престоя си ол инклузив. За какво са ги похарчили? Марков алкохол, храна и вечеря а ла карт.

Но всички тези разходи не са напременно по вина на туриста. Те са свързани с психологията и хотелите разчитат на това.

„Тъй като в повечето случаи плащате за почивката наведнъж, вероятно няколко месеца по-рано, и когато пристигнете в хотела бюджетът вече не ви е проблем. Затова на място сте повече или по-малко изкушени да се разпуснете с допълнителни разходи“, казва Пракаш.

„Почивките олк инклузив са чудесен вариант за семейства, особено с деца. Ако сте от типа турист, който иска само да си почива в курорта и нямате проблем с това да вечеряте в един и същи ресторант и да не излизате многото да разглеждат, тогава това е чудесна възможност“, добавя тя.

За останалите е препоръчително да разгледат и други варианти, ако искат да си опазят портфейла.

pochivka.blitz.bg

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

About clslavchev

Leave a Reply