Home » Разкрития » Финансовият „пират“ Ричард Ран: Край на хартиените пари заради коронавируса
Финансовият пират Ричард Ран

Финансовият „пират“ Ричард Ран: Край на хартиените пари заради коронавируса

Известният у нас едноок американски икономист Ричард Ран, един от архитектите на съмнителния ни преход към пазарно стопанство, взриви финансовите среди със сензационна прогноза, научи presa24.

78-годишният професор твърди, че неминуемият залез на хартиените пари ще бъде ускорен експоненциално от избухналата пандемия от коронавирус и до година-две те ще изчезнат вовеки като телефоните с шайби.

Народната банка на Китай е въвела изключително строги правила по отношение на банкнотите, които се дезинфекцират с ултравиолетова светлина, след което една седмица се държат на сухо и проветриво място, преди да се върнат в обращение. Според Ран този ултраскъп и трудоемък процес ще доведе до там, че себестойността на хартиените пари ще надхвърли номинала и ще ги направи икономически неефективни.

От началото на епидемията в Китай са отпечатали 600 000 000 000 юана, за да заменят потенциално контаминираните купюри. „Изследване на калифорнийския университет показва, че 90% от еднодоларовите банкноти носят зловредни бактерии. Швейцарският държавен институт пък доказа през 2002 г., че вирусът на птичия грип издържа до 2 седмици върху франковете. Време да сложим край на това безумие в 21-и век. Разплащането на ръка е не само икономически ефективно, но и опасно за здравето“, твърди Ран пред сп. „Нешънъл Интерест“.

В Китай живее 35% от икономически активното население на света, но 69% от разплащанията са кешови. Според Ричард Ран коронавирусът светкавично ще обърне тази тенденция. А щом азиатската крепост на хартиените пари падне, те може да изчезнат за не повече от година.

Лупа