img

Тестовете на КАТ отчитат хлорохина като метамфетамин

/
/
/
422 Views

Граждански организации сигнализират, че хлорохинът, смятан за лек срещу коронавируса, ще бъде отчетен от полевите тестове на КАТ като употреба на „метамфетамин“, научи presa24.

Народното събрание вече е уведомено чрез правната комисия, която предстои да разгледа предложенията за още по-сурови наказания за водачите.

От Българското либертарианско общество обаче сигнализират за проблеми в наредбата, която урежда процеса по установяване на „употребилите“ водачи, пише News.bg.

Данните за страната ни значително надвишават средноевропейските, а завишаването спрямо съседите ни от Балканите е в рамките на десетки пъти, посочват от БЛО.

„Нередностите в Наредбата за тестването на водачи са причината да има близо 10 000 „надрусани“ шофьори за последните 3 години, които изтърпяват условни и ефективни присъди, а това да не променя по никакъв начин смъртността и броя на пострадалите в ПТП. Просто залавяме грешните хора“, твърди Димитър Карагегов, основател на каузата Liberty 420.

От организацията предупреждават, че случаят с хлорохина не е единствен. Апаратът на КАТ отчитал употреба на „канабис“ и при използването на легални хранителни добавки и дори употреба на „опиати“, ако шофьорът е ял кифла с маково семе.

Освен това при замервания машината давала голям брой фалшиви позитивни и фалшиви отрицателни проби. Според БЛО проблемът е, че нито една от посочените в Наредбата лаборатории не изпълнява световните стандарти за тестване на наркотични вещества.

Според Карагеров от три години страната ни е с най-суровата система за санкциониране на „дрогирани“ водачи в целия ЕС, а същевременно е и на челните места по смъртност. По тази причина той смята, че е необходимо не увеличение на наказанията, а други мерки.

лупа

Коментирай чрез Фейсбук

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *