img

Стара Загора гони София по заплати: Ето по колко печелят на месец

/
/
/
393 Views
Сподели с приятели
0 0
0Shares

С изключение на София, където е съсредоточена една пета от икономиката на България, икономическият ръст на останалите области няма нищо общо с големината на територията и населението, научи presa24.

Защото на второ място по БВП не е Пловдив или Варна, а Стара Загора. На второ място по средна работна заплата отново е Стара Загора – по-напред от Пловдив, Варна и Бургас.

Данните от тазгодишното изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ) “Регионални профили” показват, че за втора година област Стара Загора е шампион по икономическо развитие и се класира на второ място в България след София. Така беше и в миналогодишната класация, а ако прегледаме всички останали издания на “Регионални профили”, ще видим, че Стара Загора винаги е в челните места.

Това е областта с най-висок дял на енергетиката в местната индустрия след Враца, върху чиято икономика АЕЦ “Козлодуй” има огромно влияние.

Откакто през 2009-а и 2011 г. бяха пуснати в действие американските централи “КонтурГлобал Марица изток 3” и “Ей И Ес Гълъбово”, делът на енергетиката в добавената стойност на местната индустрия се повиши до 65%.

Само в комплекса “Марица-изток” са заети 30 хиляди души, а заедно със съпътстващите производства и услуги техният брой се удвоява. Оттук идват и големите средни заплати. По последни данни годишната е 12 248 лв. и това я поставя на второ място след столицата, където е 17 199 лв. На трето място по този показател е София – област, където е 12 149 лв., а Пловдив, Варна и Бургас се класират след тях.

В самата Стара Загора средната заплата е 1020 лв., но в енергийния сектор, който е основен за областта, данните на НСИ сочат сумата от 1891 лв.

Казанлък и машиностроенето са другият двигател за икономическия растеж на област Стара Загора. Казанлък е преди всичко мястото, на което се намира един от най-големите работодатели в България – “Арсенал”. В момента в него работят 9502 души, а заедно със съпътстващите дейности със сигурност заводът осигурява прехраната на още толкова.

Тук се намират и два големи машиностроителни завода – “М+C Хидравли” и “Капрони”.

В Стара Загора има и предприятия, които осигуряват суровини за оръжейната и машиностроителната промишленост.

Лупа

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели с приятели
0 0
0Shares

Leave a Reply