Home » Разкрития » Стана ясна причината за отстраняването на Стефан Янев от властта
Стана ясна причината за отстраняването на Стефан Янев от властта

Стана ясна причината за отстраняването на Стефан Янев от властта

Гръмовно разкритие направи бившият министър на отбраната Стефан Янев преди минути в ефира на Би Ти Ви.

Той поискал от САЩ компенсации за забавените изтребители Ф-16 и няколко дни по-късно премиерът Кирил Петков му взел главата.

„Не искам да правя спекулации, но така стана“, поясни той. Петков му поискал оставката с есемес.

„Не съм се чувствал като грешката в правителството на Кирил Петков. Той направи внушение, че аз имам партия. Петков не може да ме уволни. Има дълбоко неразбиране в инстуционалната среда. Аз бях освободен от парламента. Аз не се чувствам виновен, че съм казал нещо нередно. Исках да чуя аргументите и дебата в парламента“, каза Стефан Янев.

През миналия уикенд Янев разбрал, че ще бъде освободен. Заради една дума да искаш оставката на министър не е сериозно, според него. В последните няколко седмици той разбрал, че разбиранията му с Петков за защита на националните интереси не са в хармония.

„В едни такива времена като днешните всеки започва да разбира от военно строителство и от стратегия“, каза Стефан Янев. Той отрече думите на Корнелия Нинова, че е поискал повече войски на НАТО да влизат в България. И повтори, че неговото предложение е било България приеме да изгради батальонна група на НАТО от българи.

„Това, което става в Украйна, разбира се, че е война. Няма как, когато умират хора, разрушава се инфраструктура, да има друга обяснение. Когато използвах думата операция, исках да кажа на нашите войнолюбци, че Путин открехва вратата на дипломацията и този ден ще дойде. Българската територия не е пряко застрашена. Нашата социална система ще бъде подложена на икономически и социални удари, които трябва да можем да приемем. Когато дойде времето на дипломацията, ще можем ли да защитим нашите интереси, това е важното“, обясни Стефан Янев.

Не са повече от 10 изтребителите ни, според него. Дали можем да помогнем на Украйна е по преценка на изпълнителната власт. Ако в момента е военен министър, щял да бъде против изпращането на военна техника за Украйна.

Стефан Янев поясни, че е бил приет в правителството от квотата на „Продължаваме промяната“ и бил поканен лично от Кирил Петков.

Бившият военен министър ген. Стефан Янев потвърди, че ще прави партия . „Въпросът е много особен и започвам да усещам, че има насищане в медийното пространството. Ако аз успея да намеря хора, може би бих се включил в партия. Лидера го избира самата политическата сила. Не отказвам да лидирам. Тези хора преди всички трябва да бъдат българофили.

Напоследък едно от разделението в обществото е на фили и фоби. Вероятно има партии, които в една или друга степен отрязяват тези възгледи. Но нека да помислим – ние като че ли свикнахме, че нашите избори се провеждат с активност 30 – 40%. А изборите трябва да имат представителност от поне 80%“, каза Янев.

Той посъветва БСП да се замислят за самия си вътрешнопартиен живот. Защото проблемите им са по-скоро вътрешни, отколкото някой отвън да ги заплашва.

„Нека да бъде пробългарска партията. Живеем в система от взаимноприпокриващи се кризи. А най-сериозната е демографската. А едно от работещите решения е да се подпомогне бизнесът“, поясни той.

Източник: ПИК

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

About clslavchev

Leave a Reply