Home » България » Срам: Скандални грешки върху паметник за казаците и русите в Перник
Скандални грешки върху паметник за казаците и русите в Перник

Срам: Скандални грешки върху паметник за казаците и русите в Перник

Три правописни грешки върху един паметник е допуснала община Перник, алармираха наблюдателни граждани, научи presa24.

Той е поставен в Западния парк в близост до бившия бар „Олгин“.

Монументът е в памет на казаците и русите, намерили гостоприемство в България. Първата му копка бе направена още през август, а монтажът бе през септември тази година.

На паметника обаче пише: „В памет на казаците и русите, намерили гостоприемство в България и послИеден покой в земята на град Перник“.

Следва и втора грешка в изписването на България на руски, като на монумента е записано Болгарий вместо Болгарии. Третата правописна грешка пък е в изписването на думата „паметник“, където е изпусната буквата „и“.

Скандални грешки върху паметник за казаците и русите в Перник

По официални данни от гражданските регистри след 1920 година в Перник живеят около 5000 руснаци, като по този начин населеното място става един от центровете на руската белоемиграция.

В квартал „Хумни дол“, където през 20-те години на миналия век е съсредоточена руската белоемиграция, е открит Клуб на белогвардейците, който е и клуб на интелигенцията. В Перник творят десетки руски художници, които участват в първата художествена изложба в града.

През 1930 година в старото гробище е изграден първият и единствен паметник на белоемигрантите с надпис „От русите за русите”. Той обаче е частично разрушен и занемарен.

Тази година по предложение на движение „Русофили“ и руския клуб „Встреча“ Общинският съвет взема решение за изработване на нов паметник, който обаче не е в старите гробища, а в Западния парк. Паметникът още не е официално открит.

Блиц