img

Софийският зандан става 5-звезден хотел

/
/
/
253 Views
Сподели с приятели
0 0
0Shares

„Не е ясно по какви критерии ще се местят затворници от София в строящата се сграда в Самораново.

Най-вероятно някои от лишените от свобода ще се почувстват дискриминирани при преместването им. Социалните контакти ще им бъдат нарушени. Те ще искат да бъдат до семействата си, които са дошли в столицата заради тях”. Това заяви пред Lupa.bg Димитър Бонгалов, ръководител на Дирекция „Национален превантивен механизъм и основни права и свободи на човека“.

„Софийският затвор не може да бъде пригоден според новите изисквания. Две килии са свързани в една обща, една вратичка ги дели. Не можем да говорим за въздуха и светлината. Канализацията на затвора тече върху главите на арестантите долу. В момента върви ремонт на последния етаж. Кръпките не решават проблема. По-скъпо излиза да опитваме да надграждаме”, обясни правозащитникът.

Препоръката на омбудсмана да се закрие софийският зандан е от години, научи presa24. По Закона за изпълнение на наказанията министърът на правосъдието е длъжен да внесе за разглеждане в Министерски съвет забележките на обществения защитник. Досега никой министър не го е правил.

„Софийският затвор е опасен, защото е в центъра на града. Навремето се бяха качвали на покрива. Не дай боже да стане бунт, тогава затворниците излизат на улицата. При бягства едно е да ги гоним на полето, друго по софийските улици”, посочи експертът.

Според него държавно предприятие „Фонд затворно дело” може да продаде затвора в София. Тъй като неговата площ е 50 дка, само земята му ще струва 50 млн. евро. Тези пари ще са достатъчни за изграждането на два нови затвора с капацитет по 1000 лишени от свобода.

„Освен това практика на Запад е закритите затвори да ги превръщат в 5-звездни хотели”, допълни специалистът.

Лупа

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели с приятели
0 0
0Shares

Leave a Reply