img

Слагат видеокамери в „дома на ужасите“ в Пловдив

/
/
/
356 Views
Сподели с приятели
0 0
0Shares

Видеокамери ще бъдат поставени в общите помещения на Центъра за настаняване от семеен тип на хора с деменция в КСУ „Св. Георги“ в Пловдив, научи presa24.

Това стана ясно по време на среща на зам.-кмета по социалните дейности в община Пловдив Анести Тимчев с близки на потребителите от дома, съобщи Дарик.

Роднините приветстваха предложението му да излъчат свои представители, които също да следят работата в центъра.

Община Пловдив предприема бързи и адекватни мерки, които да гарантират пълноценна грижа и човешко отношение към болните, каза още зам.-кметът по време на срещата. Над 25 роднини се отзоваха на поканата му за среща в социалното заведение, за да чуе тяхното мнение и препоръки.

Той поднесе извиненията на общинското ръководство и ги запозна с продължаващите от десетина дни проверки след сигнала за груби нарушения на част от персонала.

Общината координира своите действия с прокуратурата, дирекция „Социално подпомагане“ и Министерството на труда и социалната политика. Заместник-кметът е разговарял по проблема с ръководствата на Медицинския университет и БЧК, които са готови да окажат съдействие.

Лекари специалисти, психолози и медиатори ще се включват в разяснителна кампания сред роднините и персонала за същността на заболяването. Обучени доброволци от БЧК ще посещават възрастните в центъра, за да им помагат и да ги разхождат. В Бюрото по труда вече е подадена заявка за набиране на професионални болногледачи.

„Ние ще създадем критерии за подбор, назначаване и атестация на персонала“, увери заместник-кметът.

Повечето хора нямат оплаквания от грижите и са особено доволни от битовите условия в центъра. Роднините бяха категорични, че не искат „покрай мокрото да изгори и сухото“. Те настояха да не се уволнят болногледачи, които се отнасят добре с пациентите и се грижат със сърце за тях. Поискаха обучение и повишаване заплащането на персонала.

Близките на болните дадоха много добра оценка на дневния център, но сигнализираха за конфликт между отделни служители, който води до влошаване на атмосферата и до занижаване на хигиената.

Стана ясно, че е необходимо здравното обслужване да се подобри и да има присъствието на общопрактикуващ лекар, което да се грижи допълнително за болните. Присъстващите споделиха, че срещата е била много ползотворна и решиха такива срещи да станат регулярни.

Блиц

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели с приятели
0 0
0Shares

Leave a Reply