img

Скритата смъртност сее мор в Русенско: Лекарите безсилни пред ужаса

/
/
/
508 Views

Бум на тежки инфаркти и инсулти по време на пандемията на коронавируса отчитат от специалистите от лечебни заведения „Медика“ в Русе, научи presa24.

 

Тревожната тенденция медиците си обясняват със страха на пациентите от коронавируса, които по тази причина търсели помощ твърде късно.

„В кардиологичната клиника „Медика кор“ са настанени поне 20 пациенти и на ден  приемаме по още трима“, разказа кардиологът д-р Панайот Панайотов.

„Имаме бум на инфарктите“, не крие лекарят.

Според кардиолозите тази ситуация е необичайна. Пациентите пристигали късно и с тежки усложнения, не търсели лекарите заради страха от COVID 19.

„Ние си го обясняваме по между си  с това, че в момента се страхуват да ходят при личните си лекари, по същата причина не посещават и амбулаторни  кардиолози, в следствие на което изчакват  нещата да станат драматични и чак тогава търсят лекарска помощ.

Когато са направили инфаркт, идват осем, десет или 12 часа след първите симптоми“, сподели впечатленията си  д-р Панайотов.

Той е категоричен, че до преди месец хората не са допускали такова забавяне и късна грижа за здравословното си състояние.

Затова специалистите съветват при първи симптоми на болка в гърдите и задух да се търси помощ веднага.

По-рано днес шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, предупреди, че се следи „дали има скрита смъртност, която не е от коронавирус в страната“.

блиц

Коментирай чрез Фейсбук

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *