Home » Разкрития » Скандал с рождената дата на Ванга
рождената дата на Ванга

Скандал с рождената дата на Ванга

Назрява нов скандал с рождената дата на пророчицата Ванга. Въпреки че преди няколко години фондация „Ванга“ доказа с оригинални документи, включително и с кръщелното й свидетелство, което дойде от родното й място Струмица в днешна република Македония, че датата на нейното раждане е 3 октомври 1911 година, в интернет продължава да стои като рождена дата 31 януари 1911 година.

Така десетки хора отишли на Рупите на сгрешената дата, очаквайки да има чествания, както и по-особена енергия на мястото.

„За нас тази неточност отдавна е поправена. Ние чевстваме рождения ден на пророчицата всяка година на 3 октомври“, обяснява Иван Драмов, председател на фондация „Ванга“. „Самата тя приживе винаги е черпила на 3 октомври с бонбони“, допълва той.

Объркването с рождената дата на Вангелия Гущерова – Баба Ванга, дойде преди много години като слух от родната й Струмица. Слух, който продължава да се приема за истина от немалко хора. Въпреки че беше открито оригиналното й кръщелно свидетелство, а в служба ЕСГРАОН в Петрич винаги за нейна рождена дата се сочи 3 октомври 1911 година, все пак десетки хора всяка година се стичат към Рупите и на 31 януари, за да почетат паметта й.

Вангелия Гущерова е родена в Струмица. Майка й умира, докато тя е още много малка, а баща й е мобилизиран в Българската армия през Първата световна война.

През тези години тя и сестра й живеят в семействата на съседите си. Като дете Ванга е била обикновено момиче и от нея не се проявяват никакви сигнали за наличие на свръхестествени способности. Обичала да си играе на лекарка и предписвала на приятелите си разни лечебни треви. През 1923 година бащата на Ванга се мести да живее в родното си Ново село, което е на 5 км от Струмица. Там на 12-годишна възраст Ванга загубва зрението си вследствие на внезапна буря, при която е грабната от силен вятър. По-късно след дълго търсене е открита, затрупана с камъни и пръст, в една нива. От 1925 г. живее в дом за слепи, където прекарва три години. След смъртта на втората си майка Ванга се прибира вкъщи, за да се грижи за по-малките си братя и сестри.

Постепенно започват да й приписват пророчески способности. Твърди се, че помогнала на баща си да намери овца, открадната от стадото, което той пасял, като точно описва двора, в който била скрита. Ванга казала, че била видяла всичко насън. Става известна през годините на Втората световна война. Отчаяни хора, загубили връзка с близките си, отивали при Ванга с надеждата да ги успокои или да им каже къде се намират лобните им места.

Приписваните й необичайни способности Ванга обяснява с присъствието около нея на особени невидими същества, както и че чува глас, който й диктувал предсказанията.

Ретро