Home » България » Синоптиците са смаяни от голяма аномалия във времето
Синоптиците са смаяни от голяма аномалия

Синоптиците са смаяни от голяма аномалия във времето

Обширен циклон определя опасно време в централната част на Средиземноморието.

Обилен снеговалеж в Италианските Алпи, проливни дъждове в Централна Италия и по Адриатическото крайбрежие, и вятър с ураганни пориви в южните райони на Италия, островите Сицилия и Корсика. В сила е червен код, научи presa24.

У нас преминаването на този циклон ще се усети едва в събота. Преди това, петъкът ще е облачен и мъглив в равнинната част на страната. Очакваме слаби превалявания, с по-голяма вероятност и честота южно от Стара планина.

Тенденцията е те да намаляват и спират, дори в някои райони ще се разкъса и облачността. Температурите в най-топлите часове ще са между 7 и 13 градуса. В планините превалява слаб сняг по високите части, но през деня валежите ще спрат. Временно на някои места ще се покаже и слънцето. Ветровито, със скорост на поривите до 100 километра в час. Температури по високото – около -1 градус, в ниското и по курортите – до 4 градуса.

Страната ни е в периферията на развиващия се средиземноморски циклон. Преминаването му южно от нас ще определя времето в съботния ден. Вятърът ще се усили с по-значителни пориви в планините и на североизток. Очакваме да превали с по-значителни количества в Родопите, по южните склонове на централна Стара планина – около 20-30 литра на квадратен метър за 24 часа. От неделя валежите спират с тенденция за сухо време почти през цялата друга седмица. Сутрините ще има мъгли в равнините.

В районите без мъгла времето ще бъде слънчево и топло с температури, които в средата на другата седмица ще гонят стойности около 15 градуса.

Брадва