Home » Разкрития » Сестрата на легендата Мария Нейкова гасне в старчески дом
Сестрата на легендата Мария Нейкова

Сестрата на легендата Мария Нейкова гасне в старчески дом

Сестрата на естрадната легенда Мария Нейкова се намира в много трудно положение, алармират нейни съседи, научи presa24.

Преди няколко месеца писателката Величка Настрадинова е била настанена в старчески дом в Пловдив, защото се влошила здравословно и имала нужда от чужди грижи.

Тя обаче не може да си позволи да плаща високата месечна такса, която възлиза на 900 лева. Затова нейни познати и доброволци се наели да събират дарения от уста на уста и чрез Фейсбук, за да изплащат непосилната сума. До частния старчески дом тя била откарана с линейка, тъй като имала начална форма на деменция и други старчески болежки.

83-годишната писателка към момента се чувства добре и била доволна от отношението на персонала в дома, но не се знае до кога може да остане. Организаторите на кампанията в нейна помощ дори пуснали петиция за отпускане на пенсия за заслуги на Величка, но до момента нямат отговор.

Сестрата на Мария Нейкова е автор на десетки исторически и фентъзи романи и други книги. Заради тежкото й финансово и здравословно състояние неотдавна нейни колеги се опитали да я настанят в Дома за ветерани на културата в София, но не успели. Попречил им фактът, че тя притежава етаж от къща и порутен имот в обезлюдено родопско село. Това била причината и да й откажат и еднократна финансова помощ.

Величка няма роднини и разчита само на близки и познати. Единствената й сестра Мария Нейкова си отиде в съня си на 57 години през 2002. Около кончината й до ден днешен витаят загадки. Лекарката, подписала смуртния й акт, твърди, че причината за смъртта й е неясна. Близките отказват аутопсия, а сестра й смята, че Мария така и не могла да преодолее смъртта на съпруга си и Паша Христова в катастрофата през 1971 година, пише Ретро.

Хотарена