Home » Свят » Рамзан Кадиров: Само чакам заповед от Путин и нахлуваме в Украйна!
Рамзан Кадиров: Само чакам заповед от Путин и нахлуваме в Украйна!

Рамзан Кадиров: Само чакам заповед от Путин и нахлуваме в Украйна!

Ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров е уверен, че руският президент Владимир Путин няма да позволи на западните страни да разположат военни бази в Украйна и заяви, че хората са готови да излязат и „да изпълнят заповедта, без проблем“, предава ТАСС.

„Ако Киев съществува, ще има място Западът да създаде там военни бази и да диктува условия на държавата ни. Сигурен съм, че нашият президент няма да допусне това. А ние, пехотата, сме готови да излезем и да изпълним заповедта, абсолютно никакъв проблем“, каза Кадиров.

Той отбеляза, че Киев води антируска политика.

„Украинският проблемен въпрос дори не е на нивото на президента, а на по-ниско ниво. Ако трябваше аз да се произнеса, отдавна да бях решил. Или щях да присъединя Украйна към Чеченската република, или щях да я взема отдавна, решавайки въпроса още там.

Все пак има държавни регулаторни и правни споразумения, които не позволяват вземането на такива решения. Но моето убедено мнение е, че ако г-н [президентът на Украйна Владимир] Зеленски и неговият екип се държат по този начин, то Украйна отдавна трябва да бъде присъединена към страната ни“, добави Кадиров, подчертавайки, че изразява личното си мнение, предава „Фокус“.

Само преди няколко дни Кадиров пак влезе в полезрението на световните медии, като постави ултиматум към турският лидер Реджеп Ердоган.

„Открито призовавам турския президент Реджеп Тайип Ердоган: преценете! Или получавате статут на държава, която публично подкрепя терористите, или се застъпвате за прозрачни и честни отношения с Руската федерация, без да променяте убежденията си зад гърба ѝ”, написа Кадиров в канала си в “Телеграм”…

Ръководителят на севернокавказката република подчерта, че не може да си представи как Русия може да действа по същия начин по отношение на турското ръководство и да приюти „цяла организирана банда, която например извършва терористична атака в Турция и убива президента”.

“В противен случай, докато издирваните бандити и главорези намират убежище в Турция, докато открито организират събирания и събития за преименуване на паркове на терористи, замесени в смъртта на хиляди цивилни, ние си запазваме правото на отговор“, подчерта глава на Чечения. Кадиров каза, че би било логично и „политически реципрочно“ руската страна да увековечи в Грозни името на основателя на Кюрдската работническа партия Абдула Йоджалан, който излежава доживотна присъда в Турция.

Кюрдската диаспора обаче не бърза да подкрепя предложението на Кадиров.

„В Краснодарски край има места за компактно пребиваване на кюрди, има дори цели села. В Ярославска област и в Саратов има големи общности “, каза представителят на сирийските кюрди Джавад Мохамед . Но, подчерта той, няма причина да се назовават площади в чест на Йоджалан, дори там, където живеят руски кюрди.

„Няма нужда да реагирате толкова остро, по-добре е да изчакаме месец-два. Ситуацията в Турция е двусмислена. Имат много лошо икономическо положение. Лирата пада спрямо долара, всъщност това означава падането на режима на Ердоган. Затова засега е по-добре да се успокоим и да видим какво ще се случи след това “, казва Мохамед.