img

Разкриха истината колко ни удрят кантарите по пазарите

/
/
/
367 Views
Сподели с приятели
0 0
0Shares

Всеки десети проверен кантар ни удря в грамажа, защото не съответства на законовите изисквания, научи presa24.

Това са установили проверки на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) в магазини, на пазари и тържища в цялата страна.

От инспектирани 5460 везни в 3844 търговски обекта са установени близо 560 или над една десета, които не съответстват на нормативните изисквания.

Стотина от тях не отговарят на Закона за измерванията или Закона за техническите изисквания към продуктите и приложимите към тях наредби, за да се използват за търговски плащания.

На практика това са везни за битова употреба забранени за използване в търговски обекти.

Най-голям – близо 560, е делът на кантарите, които не са преминали задължителната ежегодна проверка на средства за измерване в употреба, удостоверена с регламентираните за целта знаци.

Други пет пък не са били технически неизправни или че са използвани правилно.

От агенцията отчитат, че спрямо извършените през предходните години проверки е налице тенденция на постепенно намаляване на процента на използваните несъответстващи везни, който през 2017 г. е 13,9%, през 2018 г. – 11%, през 2019 г. – 10,2%.

„Най-честите нарушения са несъответствията на везните по търговските обекти с изискванията, посочени в Закона за измерванията и респективно наредбата към него, каза главният секретар на ДАМТН Павлина Данаилова.

Обикновено се установява липсата на изискуемите периодични проверки на везните, които трябва да се правят всяка година, извършени от Българския институт по метрология.

Тя припомни, че търговците трябва да ги носят там да им бъдат проверявани веднъж в годината независимо от колко време ги употребяват.

„Често се среща и използването от търговците на везни за домашна употреба, които също не отговарят на изискванията на закона. Това става предимно на места, временно разкрити за продажба, като откритите пазари”, поясни тя.

От метрологията отчитат още, че част от извършените проверки от началото на миналата година са по постъпилите сигнали на граждани, във връзка с които са осъществени извънредни проверки в 43 обекта, при които са инспектирани 66 везни. 37 от тях са несъответстващи на изискванията.

На въпрос дали добре познатите от сергиите по пазарите кантари с 2 блюда и железни килограми и грамчета все още са законни Данаилова отговори утвърдително.

„Няма проблем да се използват, ако отговарят на изискванията. От много отдавна не сме хващали такива изпилени килограми”, поясни тя.

Експертът посъветва потребителите да се уверят, че и двете блюда са празни, не са натоварени и са в равновесие, т. е. двата показалеца на паланзите трябва да са един срещу друг.

От ДАМТН припомнят още, че на дисплея на електронните везни преди претеглянето на продукта трябва да свети нула Богомил Николов от „Активни потребители” съветва и при най-малкото съмнение за удряне в кантара да се потърси контролната везна в търговския обект и да се види дали наистина са ни измамили с грамажа.

„Най-рискови са пазарите, особено когато кантарът е скрит зад стоката и клиентът не може да го вижда. Така може да се правят разни трикове, да се поставят тежести например.

Другият номер е някакъв съд върху кантара, който тежи и на практика купувачите плащат и теглото му, което е тарата.

Хората трябва да мерят покупките си на контролните везни. Установи ли клиентът, че са го измамили, може да се върне при продавача или да сигнализира ръководството на пазара”, обяснява експертът.

Според Николов разлика в грамажа може да се получи и с пакетирани продукти и най-вече със зеленчуците в супермаркетите.

„Стоят ли повече на щанда, те губят вода и олекват, особено ако са по няколко дни. Затова веригите трябва да пакетират количества, които могат да се продадат максимум за 2 дни”, смята той.

Проверка в София на Женския пазар показа как само продавачите виждат везните.

За купувачите това е мисия почти невъзможна да видят какво показва дисплеят на кантара.

Според изискванията купувачът трябва да вижда точно и ясно показанията на измервателния уред, в случая – електронна везна.

На най-големия пазар в столицата все още могат да се видят кантари с 2 блюда.

Продавачът, който го ползваше на сергията, сподели, че го има от повече от 20 години. Негов колега обясни, че с тези кантари има най-малко проблеми.

На въпрос какво има предвид, той обясни, че при годишните проверки само произведените от българска фирма уреди нямали проблеми. По думите му евтините китайски електронни везни не ги заверявали, твърди той.

Иначе относно обслужването на Женския пазар нищо ново под слънцето.

Винаги най-хубавите плодове и зеленчуци са сложени най-отпред. Торбичката обаче се пълни само с каквото реши продавачът на сергията.

Обикновено това не са мострите, по които купувачът се е полъгал.

Блиц

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели с приятели
0 0
0Shares

Leave a Reply