Home » Здраве » Мнението на уролозите: Кой е най-застрашен от рак на простатата
Кой е най-застрашен от рак на простатата

Мнението на уролозите: Кой е най-застрашен от рак на простатата

Ракът на простатата е болестно състояние, една от най-разпространените форми на рак сред мъжете, научи presa24.

На този вид рак се падат около 9% от смъртните случаи при заболелите от рак мъже.

Според лекарите урологичните проблеми – например еректилната дисфункция – често се появяват на фона на други нарушения в организма. Това може да бъде диабет, неврологични и кардиологични заболявания.

Основният рисков фактор за рак на простатата е възрастта, така че всички мъже след 50 години трябва да посетят уролог и да наблюдават туморния маркер на PSA (простатен специфичен антиген). Tова каза главният лекар на клиничната болница „Свети Лука“ в Санкт Петербург Сергей Попов.

„За съжаление, не всички жители на знаят това и обръщат достатъчно внимание на здравето си, но веднъж годишно не е трудно да преминете няколко теста и да посетите лекар“, казват специалистите.

Основният проблем в борбата с рака на простатата е късното му откриване. При първите етапи на развитие туморът е лечим лесно, но ситуацията е, че повечето пациенти отиват при лекаря, когато нещата вече станат критични.

Така например в Русия през 2018 г. ракът на простатата на първия етап е диагностициран само при 14% от пациентите. 67% са били на втория и третия етап, а други 19% – на последния, четвъртия.

Що се отнася до света като цяло, около 30% от мъжкото население на планетата страда от рак на простатата.

zdrave.to