img

Министърът на икономиката иска 5% ДДС върху храните

/
/
/
387 Views

5% ДДС върху храните като краткосрочна антикризисна мярка поиска министърът на икономиката Емил Караниколов, научи presa24.

Предложението да бъде записано в проекта на постановление на Министерския съвет, с което да се предоставят и половината от търговските площи на хипермаркетите за български продукти – за това се договориха с министъра родни селскостопански производители, предаде БНР.

Слави Трифонов от Съюза на градинарите коментира за „Хоризонт“: „Основен проблем във взаимоотношенията със супермаркетните вериги е ДДС върху храните. Засега той е 20 процента и министър Караниколов предложи в краткосрочната мярка да бъде записано ДДС-то върху храните да бъде намален на 5 процента. Естествено, това не може да стане без закон“.

Специален закон ще регламентира отношенията между търговските вериги и българските производители в дългосрочен план, е съобщил още министър Караниколов.

Междувременно бизнесът предупреди, че подобна държавна подкрепа за родното производство може да ни донесе санкции от Европейската комисия.

Васил Тодоров от Търговско-промишлената палата: „Тази норма дори да бъде претворена в нормативен акт, единствената последица, която ще предизвика и може би незабавно от страна на Европейския съюз, това е наказателна процедура срещу България“.

лупа

Коментирай чрез Фейсбук

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *