Home » Здраве » Лекарство срещу Ковид-19 – по Великден
Лекарство срещу Ковид-19

Лекарство срещу Ковид-19 – по Великден

Лекарството хидроксихлорохин, което дава добри резултати в лечението на заразени с коронавируса Ковид-19, ще бъде налично у нас около Великден, научи presa24.

То ще се предоставя само на болниците по заявка, съобщиха от фармабизнеса.

Причината е, че медикаментът няма разрешително за употреба в България. Затова може да бъде отпускан само по условията на Наредба 10 на министъра на здравеопазването, според която лекарствените продукти без разрешително и регистрация в страната могат да бъдат предоставяни само на лечебни заведения за конкретни терапии. Очаква се тогава да бъдат пуснати около 5000 опаковки.

На по-късен етап ще започне и производството на друг медикамент – хлорохин, за който също има сведения за много добри резултати при лечението на Ковид-19. Причината за по-късния старт е, че в момента в световен мащаб няма достатъчни количества лекарствени субстанции.

Двете лекарства могат да бъдат продавани в аптеките, след като получат регистрация у нас.

Към момента България е подписала договори за доставка на хлорохин и хидроксихлорохин с Китай, Тайван и Индия. Все още не е ясно кога те ще пристигнат у нас, тъй като заявки за тях има почти от всички страни в Европа.

Антипаразитното лекарство, което се използва за лечение на краста, се тества срещу Ковид-19, съобщи междувременно националният консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров. „Има ново предложение за едно антипаразитно лекарство, наречено ивермектин, което се ползва за краста. Предполагам, че го има в България, използва се най-вече във ветеринарната медицина, но и в хуманната“, каза проф. Петров.

Съвместно проучване, ръководено от Института за биомедицински открития в Университета Монаш в Мелбърн, Австралия, заедно с Института за зарази и имунитет „Питър Дохърти“ („Peter Doherty“), установиха, че антипаразитно лекарство, наречено ивермектин, е в състояние да убие новия коронавирус за 48 часа, пише испанското издание „20 минутос“, цитирано от сайта bulgaros.ovh.

„Установихме, че дори само една доза може да елиминира цялата вирусна РНК в рамките на 48 часа“, коментират изследователите, чиято работа е публикувана в списание „Antiviral Research“.

ретро