img

Какво разказват на германчетата за красива, но бедна България

/
/
/
606 Views
Сподели с приятели
0 0
0Shares

„Какво разказват на германчетата за България“ – така е озаглавен един от най-четените материали за 2019 година на „Дойче веле“, научи presa24.

Статията, която е публикувана през май месец тази година, описва как е представена страната ни на подрастващите германчета.

Ето какво пише в статията, която публикуваме без редакторска намеса:

България е малка, но много интересна. Красива, но бедна страна. В рубриката си „Новини за деца“ германски вестник описва накратко всички страни от ЕС. Ето какво разказва на малките си читатели за България:

България за деца

Който в България получи шестица, може да се гордее, пише „Донаукурир“ и пояснява, че оценката, която в Германия получават само най-слабите ученици, в България е най-високата. А единица, която пък в Германия е най-добрата оценка, в България се пише само в изключително редки случаи, обяснява изданието и добавя: „Това далеч не е единственото, което отличава тази източноевропейска държава от останалите страни в Европа“.

Там хората пишат на кирилица – „писмо, сходно с руското“, обяснява вестникът и продължава: „Езикът на българите е славянски. Подобни езици се говорят и в други европейски страни, например в Чехия и в Русия. В страната има обаче и малцинство, което говори на турски език“, пише „Донаукурир“.

По-нататък вестникът описва географското положение на страната и разказва за дългите пясъчни ивици по Черноморското крайбрежие. В България все още има и непокътната природа – особено в Балкана, из чиито гори се срещат диви животни като кафяви мечки и рисове, обяснява изданието на малките си читатели.

Германия = три Българии

„В България, чиято територия е три пъти по-малка от тази на Германия, живеят и значително по-малко хора, отколкото при нас“, продължава „Донаукурир“. За да онагледи мащабите, вестникът пояснява, че най-многолюдният български град София е по-малък от баварската столица Мюнхен.

Накрая изданието разказва, че много българи са напуснали родината си, за да работят в чужбина. „Защото България е бедна страна. Повечето хора там имат по-малко пари от жителите на Германия, а заплатите са ниски“, пише баварският вестник.

Блиц

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели с приятели
0 0
0Shares

Leave a Reply