img

Имате задух и се съмнявате за COVID-19? Лежете по корем

/
/
/
480 Views

„Обърнатите“. Така наричаха тежките пациенти с COVID-19 и в Китай, и в Италия, научи presa24.

Един от първите протоколи за лечение на интерстициалната пневмония, причинена от коронавируса, в Ухан, бе за цели 16 часа лежане по корем, но не заради потенциалното образуване на декубитални рани, а по чисто анатомични причини. От седмици медици в целия свят препоръчват и на болните на домашно лечение да предприемат това обръщане, с цел да облекчат белите дробове, чиито долни лобове анатомично са по-близо до гърба, отколкото до гръдния кош.

В края на миналата седмица и началникът на Националния оперативен щаб ген. проф. Венцислав Мутафчийски разкри, че позиционирането по този начин се извършва и у нас, но само при тежките фази на заболяването.

Справка на Lupa.bg из фоторепортажите и телевизионните кадри от интензивните отделения обаче сочи, че досега у нас „обърнат“ пациент не е показван. Генерал Мутафчийски се въздържа да препоръча „коремната“ поза при домашното лечение, но д-р Мангала Нарасимхан от епицентъра на заразата в Ню Йорк обясни днес пред CNN, че дава насока за това на всички свои болни, включително и тези, които се опитват да се справят у дома.

„Много е простичко да се направи, когато човекът може да се обърне сам, а не се налага 6-7 души медицински персонал да го свършат. А помага забележително и го виждаме при всеки пациент“, свидетелства медикът в реанимацията.

Освен това обяснява, че ефектът е почти мигновен, а думите му са подкрепени и от д-р Катрин Хибърт – шеф на Интензивното отделение в Универститеската многопрофилна болница в Масачузетс. „Така отваряме части от дробовете“, добавя тя.

Като пример те дават пациент на 40 години, приет в тежко състояние в болница в Лонг Айлънд, чието ниво на кислород в кръвта е било 85% и само за ден е успяло да се вдигне до нормалните за здрав човек 98% със слагане по корем.

Онези, които са интубирани и са на механична вентилация, лежат така по 16 часа на ден (по уханския протокол).

лупа

Коментирай чрез Фейсбук

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *