Home » България » Иде голяма промяна на имотния пазар заради COVID-19
Иде голяма промяна на имотния пазар

Иде голяма промяна на имотния пазар заради COVID-19

След края на тази криза, нищо няма да е същото.

Когато приключат здравните проблеми, ще настъпят икономическите, убедени са анализаторите. Ще има повече или по-малко загубили, научи presa24.

Пазарът на имоти винаги е бил интересен както за корпоративни инвестиции, така и за вложения на физически лица. И в този сектор сътресенията предстоят, но с известно закъснение в рамките на два-три месеца след производствения и финансовия шок.

Мнозина икономисти сравняват предстоящата криза с последната криза от 2008 година, която пък се приема за най-тежката от Голямата депресия през 30-те години на 20 век. Директните сравнения обаче са неуместни.

Тогава вирусът, заразил финансовите пазари, тръгна от САЩ. Кризата започна на пазара на високорискови ипотечни кредити и свързаните с тях ценни книжа.

Балонът с цените на жилищата се спука и предизвика взрив от прекратени ипотеки, който удари върху банките. После заразата обхвана международните финансови пазари и сви тяхната ликвидност.

Сегашната криза е първо в производството и е пряко следствие от драконовските ограничения на здравните власти. Финансовият сектор е ликвиден.

Какво точно ще се случи в обозримо бъдеще не може да се каже, защото е рано да се оцени мащабът и времето на рецесията.

Логично е сега компаниите да са особено предпазливи, първо да преразгледат плановете си за разширяване на бизнеса и да пресмятат колко време ще издържат с наличните резерви, за да запазят работниците и служителите.

От консултантската компания Cushman & Wakefield Forton прогнозираха, че ще бъде отложено завършването на нови офис проекти.

За по-добри времена остава откриването на новите 5-звездни хотели в София, чието отваряне беше планирано за тази пролет.

Здравните власти наложиха тежки ограничения в социалните контакти между хората. Но след 3 месеца, когато всичко свърши (според прогнозата на учени от БАН), с изненада ще се види, че дистанционната работа не е била толкова голям проблем, колкото сме си представяли в началото.

Прехвърлянето на училищното образование през онлайн платформи днес ще е стимул за развитие на дистанционното образование утре.

Мнозина дори ще разберат, че работата вкъщи и онлайн ученето предполага свиване на някои немалки разходи, сред които електро- и топлоенергия, вода, поддръжка и хигиенизиране на помещения, транспорт и накрая наем на офис.

В условията на рецесия намаляването на разходите е задължително!

Вече може да се прогнозира корекция в наемите на офис площите. С колко – времето ще покаже.

Затварянето на повечето търговски обекти по време на пандемията ще преосмисли и каналите на стандартните доставки.

Електронната търговия в последните години показва постоянен ръст, който ще продължи по-силно след края на пандемията.

Това ще постави в сложна ситуация и без това затруднените продажби в големите търговски центрове.

Като се прибавят и прогнозите за свиване на потреблението на дрехи, обувки, стоки за бита, черна и бяла техника, наеми от порядъка на 45 000 лева за 700 квадрата магазин в столичен мол, изглеждат все по-надценени.

Същото важи и за наем от 50-60 евро на квадрат за магазин на софийската улица „Витошка“. Ясно е, че ще се наложат корекции.

Разбира се, големите обекти са изградени с кредити. Но пък една от мерките на държавата за справяне с кризата е увеличаването с 500 млн. лева на капитала на Българската банка за развитие, която ще може да стимулира търговските банки да бъдат по-гъвкави към клиентите си със затруднения.

От друга страна, прогнозираният ръст на онлайн доставките ще означава повече стоки на склад и увеличение на потребителите на складови и логистични площи. Това е сегмент от пазара, който може да очаква развитие през следващите месеци.

Колкото до инвестициите на физически лица в жилищни имоти с цел отдаване като места за настаняване, този сегмент от пазара няма перспектива в средносрочен план.

Самата търговия с недвижимости ще претърпи голяма промяна.

От Националното сдружение Недвижими имоти призоваха компаниите и брокерите, специализирани в сектора на наемите, да работят етично и професионално в най-добър интерес на своите клиенти.

Браншовата организация прикани банковите институции да приложат лихвени ваканции при ипотечните кредити на българските граждани.

От сдружението вече заявиха, че ограничават физическите контакти и броя на срещите, които са необходими за сключването на всяка сделка.

Препоръчаха все по-широко да се използват новите технологии.

Необратимо в бизнеса с недвижими имоти ще навлезе виртуална реалност и разширена реалност при огледите, чатботове, заснемане с дронове, електронно отдалечено подписване на документи, видеоконсултации между брокери и клиенти.

Всичко това намалява риска, улеснява работата и пести време. И изобщо, създава нови възможности в условията на криза.

блиц

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

About clslavchev

Leave a Reply