img

Здравето ни е изложено на риск заради чаршафите, в които спим

/
/
/
287 Views
Сподели с приятели
0 0
0Shares

Всеки обича да прекарва повечко време в леглото.

Без значение дали сами или с компания едно нещо е факт – прекарваме повече от една трета от живота си в леглото, припомня presa24.

Но това уютно място бързо може да се превърне в развъдник за бактерии и гъби. Това твърди микробиологът Филип Тиерно от университета в Ню Йорк.

Преди време стана ясно, че изобщо не трябва да оправяме леглото си сутрин рано, защото това е много опасно.

Но оказа се, че има и друга заплаха за здравето ни. неочаквано (или не), но тя се крие в това колко често перем чаршафите, в които спим.

„Ако се остави твърде дълго непочистен, микроскопичният живот в гънките на чаршафите може дори да ни разболее“, смята Тиерно.

За да се предотврати това, чаршафите трябва да се перат веднъж седмично.

Хората произвеждаме стандартно над 70 – 80 литра пот всяка година в леглото. А когато е топло и влажно, тази комбинация се превръща в онова, което учените наричат „идеална среда за развитието на гъбични култури”.

Освен микробите, леглото ви гъмжи и от други „обитатели“ – мъртви кожни клетки, секрети, полени, почва, животинска козина и дори животински екскременти.

Този коктейл става опасен след около седмица. Мръсотията може да предизвика кихане и кашляне, тъй като микробите са толкова близо до устата ви, че вие просто сте принудени да ги вдишате.

jenata.blitz.bg

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели с приятели
0 0
0Shares

Leave a Reply