Home » България » Забраната за частните лотарии влезе в сила – талони само в тотото
Забраната за частните лотарии влезе в сила

Забраната за частните лотарии влезе в сила – талони само в тотото

„Държавен вестник“ обнародва промените в Закона за хазарта, с които се слага край на частните лотарии. Законът бе приет на второ четене от парламента на 7 февруари, научи presa24.

От вторник лицензите за организиране на лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, издадени от организатори, различни от държавното тото, се прекратяват, като съответните удостоверения се обезсилват. Преустановяват се и разпространението, и продажбата на билети, фишове, талони или други удостоверителни знаци за участие в игрите от организатори, различни от Спортния тотализатор.

С промените лиценз за организиране на такива игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, може да бъде издаден само на държавата. Предвидено е, че единствено държавното предприятие „Български спортен тотализатор“ администрира лотарийни игри. Тотото ще осъществява тази си дейност с нает от него персонал в собствени или наети пунктове, които са обособени и обозначени като пунктове за лотарийни игри.

Печалбите от игрите, които не са изплатени до влизането в сила на разпоредбите, се изплащат съгласно утвърдените игрални условия и правила за съответната игра.

Не се разрешава да се изплащат печалби от лотарийни игри извън обектите или пунктовете, определени за тази дейност, както и извън банки, решиха депутатите.

Вносителят на промените Валери Симеонов вече посъветва хората, които имат да получават награди от частни лотарии, „да предприемат съответните мерки, да си ги потърсят или да заведат дела, за да ги получат“.

„Добър съвет към българските граждани е да спрат да купуват талони. Защото спирането на действието на частните лотарии ще се извърши в момента, в който се публикува законът в „Държавен вестник“, каза лидерът на НФСБ веднага след гласуването.

Ретро