img

Жертвите на коронавируса вече са кошмарна бройка, заразените – в пъти повече

/
/
/
512 Views
Сподели с приятели
0 0
0Shares

В Китай коронавирусът отне живота на 980 души, научи presa24.

Броят на заразените е 40 000, съобщиха китайските власти.

Според Световната здравна организация (СЗО) броят на заразяванията се стабилизира, но е твърде рано да се каже, че пикът на епидемията е преминал.

Има риск китайският коронавирус да се разпространява извън Китай от хора, които не са пътували никога в тази страна, алармира СЗО.

Оттам съобщават, че са наблюдавани притеснителни случаи на разпространение на коронавируса от хора, които не са били в Китай и това може да е признак на по-сериозно разпространение на вируса.

Заболяванията, причинени от коронавируса, в повечето случаи протичат леко, а симптомите в началния етап са подобни на симптомите на остри респираторни вирусни инфекции и грип“

Това заяви Александър Чучалин, водещ пулмолог в Русия, директор на Научноизследователския институт по пулмология, академик на Руската академия на науките.

„Такива симптоми като хрема, треска, обща слабост са характерни за много вирусни респираторни инфекции. Особено внимание трябва да се обърне на задуха – това показва, че инфекцията е засегнала долните дихателни пътища, които са отговорни за обмена на въздух, и тяхната функция е нарушена

Това се случва и в случай на инфекция с нов коронавирус и в случай на грип “, казва Александър Чучалин.

Той отбеляза, че задуха е много сериозен симптом, който изисква незабавно интензивно лечение.

В този случай при грипна и коронавирусна инфекция пневмонията не се развива при всички пациенти – зависи от състоянието на имунната система на човека, включително специфичния имунитет на лигавиците на дихателните пътища.

„Няма специфично лекарство, което да има окончателен ефект върху новия коронавирус,“ казва академикът.

„Пациентите с вирусна пневмония, придружена от инхибиране на белодробната функция, изискват механична вентилация. В същото време трябва да се предписват мощни антибиотици“, добавя той.

Блиц

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели с приятели
0 0
0Shares

Leave a Reply