img

Експерти: Пикът на Covid-19 у нас ще е през май

/
/
/
751 Views

„Имам една смела прогноза – че в началото на май ще имаме нашия пик в България, а в края на май, може би първите дни на юни, епидемията вече ще приключи.

Но пак повтарям -това е просто една прогноза“, заяви в интервю за „Хоризонт“ във вторник проф. д-р Радка Аргирова, един от най-изтъкнатите български вирусолози, председател на Българското дружество по медицинска вирусология, научи presa24.

По думите й, когато започне да намалява броят на заразените и няма новооткрити случаи, може да се каже, че епидемията е вече преминала. Необходима е пълна дисциплина от страна на всички, за да се справим с това, смята още проф. Аргирова. Тя обърна внимание на защитата на възрастните хора.

„Да, знам, че многократно е казвано, но трябва да се припомня непрекъснато. Не просто желателно, а направо е задължително възрастните да ограничават срещите с други хора, докато не е достигнал пикът на епидемията“, каза проф. Аргирова.

Пикът на Covid-19 у нас ще е през май

Проф. д-р Радка Аргирова

Проф. Аргирова заяви, че не трябва масово хората да си правят изследвания. „Би могло хората да потърсят такъв тест, ако са прекарали в месеците от Нова година досега нещо подобно на грип, съвсем леко, което бързо е отминало и за което те смятат, че е било просто настинка. Тогава може да се потърси дали не е било контакт с вируса, в такъв смисъл“, изтъкна тя.

Проф. Аргирова изрази известна критичност относно по-слабите мерки във Великобритания, целящи изграждането на колективен имунитет по естествен път. Колективният имунитет е нещо, което се създава, когато работим със заразни болести, срещу които има ваксина. „В тази история съзирам, че те искат да създадат по естествен път имунитет към Covid-19, но по пътя на създаване на този имунитет по естествен път, много хора ще пострадат“, смята специалистът.

Вирусологът проф. Златко Кълвачев също прогнозира развитие на епидемията нагоре в близкия месец, след което да бъде достигнат пикът ѝ. Ако никой не се среща с никого в продължение на 20 дни, епидемията ще изчезне, но това, за съжаление е почти невъзможно, каза пред БНР проф. Кълвачев. Той не изключи да се стигне и у нас до китайския вариант на строги ограничения:

„В такава епидемия практически нещата се свеждат до ограничаване на разпространението на вируса, т.е. до „не среща“ с вируса, което е невъзможно практически, защото означава никой да не се среща с никого“, добави експертът.

Пикът на Covid-19 у нас ще е през май

Проф. Златко Кълвачев

Според него е възможна и втора вълна на епидемията. „Не след 14, а може и след 22-23 дни“, прогнозира той. По думите на професора, ако нещата не се развият главоломно, вариантът на приложените мерки в България е достатъчно добър. „Ако всички сме отговорни и всеки даде своя принос, не би трябвало да стигнем до италианския вариант, смята Кълвачев.

– Който може да си стои вкъщи, да си стои вкъщи. Максимално ограничаване на контактите, за да не се струпват хора и да си обменяме вируси. И трето – лична хигиена“, припомни професорът.

Според него не може бързо да има ваксина срещу коронавируса. „Ваксина не се прави от днес за утре. Смятам, че докато излезе ваксина, ние трябва да сме си свършили работата“, коментира още специалистът.

лупа

Коментирай чрез Фейсбук

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *