img

Грипът „Бризбейн” започна да ни тръшка, най-страшно е в Бургас

/
/
/
533 Views

Регистрирани са първите случаи на грип у нас и те са в Бургас.

Две деца на 3-годишна възраст са с положителна проба за грип от вида А H1N1 – „Бризбейн”, заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, научи presa24.

Той се позовава на данни на реферетните лаборатории. Децата са приети в тежко състояние в многопрофилната университетска болница в Бургас.

Лекарите веднага са започнали лечение с противогрипни препарати. Децата вече са добре и са изписани от болница, разказа доц. д-р Кунчев.

Щамът „Бризбейн” е сравнително нов за страната ни, за пръв път населението се сблъска с него през 2018 година.

Симптомите му са рязко повишаване на телесната температура, световъртеж, болки в главата, болки в мускулите и ставите, и отпадналост.

„Грипът трудно може да се сбърка с вирус. Върлуващите в момента респираторни инфекции са с хрема и кашлица и се изкарват на крак.

При грипа симптомите са доста по-силно изразени”, обясни доц. д-р Кунчев.

Около 2% от заболелите от грип развиват пневмонии, отити, трахелити, бронхити и други усложнения, които изискват болнично лечение, допълни здравният инспектор.

Противогрипните ваксини са изчерпани. По безплатната програма за ваксиниране на хора над 65-годишна възраст бяха внесени 120 000 души, търсенето е било двойно по-голямо.

Дозите предвидени за свободна продажба в аптечната мрежа свършиха преди месец.

„Догодина ще се опитаме да увеличим бройката на ваксините, за да се възползват повече хора”, заяви Кунчев.

Специалистите съветват да се избягва употребата на антибиотици при борбата с грипа. Най-ефективни са противогрипните препарати, особено ако се започне прием при първите симптоми.

„Грипната епидемия се развива много интензивно и тогава каквито и да са условията, веднъж дошла, тя нараства.

Първите случаи съвпадат с празниците, децата не са струпани в градини и училища, и това ще забави процеса на разпространение.

Най-вероятно след празниците ще се увеличат драстично заболелите от грип”, обясни още Ангел Кунчев.

Той препоръча, когато дойде грипната вълна, хората, които са най-уязвими, да останат вкъщи за около 10 дни, за да избегнат най-острата фаза на епидемията.

Блиц

Коментирай чрез Фейсбук

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *