img

Връщат пари за парно 7 месеца назад

/
/
/
526 Views

Сметките на битовите потребители на топлофикациите трябва се преизчислят със задна дата от август 2019 г., научи presa24.

Това коментира  топ експерт в областта на енергетиката.

Повод за прогнозата му е фактът, че точно днес – на националния празник на България, цената на руския газ за страната ни падна с 40 %. Новината бе съобщена от премиера Бойко Борисов в Министерски съвет и бе определена от него като „символичен подарък“ за 3-ти март.

Министър-председателят подчерта, че „Газпром“ ще възстанови суми на „Булгаргаз“, платени за вече доставения природен газ. „Точно поради тази причина намалението трябва да бъде усетено от всички потребители на природен газ. Парното трябва да поевтинее!“, категорични са енергийните експерти.

Така договорената цена на руския газ за България става съизмерима с тази на другите държави. Даже България вече може да се похвали с едни от най-ниските цени за синьото гориво на Балканския полуостров.

Специалистите обаче са критични.

„Това не е специална заслуга на българското правителство! Защото така или иначе трябваше да се случи – в съответствие с решението на Европейския съд, който осъди Газпром да предоговори цените“, припомниха експерти.

И попитаха риторично – защо София чак сега предоговори цените, при положение, че другите държави го направиха още от началото на миналата година.

Лупа

Коментирай чрез Фейсбук

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *