Home » България » ВМА извънредно: Рязък скок на заразените у нас с коронавирус ВИДЕО
Рязък скок на заразените у нас с коронавирус

ВМА извънредно: Рязък скок на заразените у нас с коронавирус ВИДЕО

Стават 142 заразените с коронавирус у нас. Това стана ясно на традиционния брифинг на Националния оперативен щаб, научи presa24.

„Към днешния ден ситуацията е променена от снощи досега. Общият брой за денонощието са 30 инфектирани. Стават 142 заразените с коронавирус у нас“, заяви Венцислав Мутафчийски.

Мутафчийски показа и специални шлемове, които се използват от медицинските лица при грижа към човек с коронавирус. „Това е един от най-големите успехи на България, наред със защитните облекла. 200 бройки от защитните шлемове ще се произвеждат на ден. Работи се и в насока за изработка на защитни очила, които приличат на ски – очилата“, каза той.

„В Шумен има един пациент – той е постъпил за лечение в инфекциозното отделение с грипоподобна симптоматика – с кашлица и задух. Неговият епидемиологичен път е Банско“, каза Мутафчийски.

„84 са мъжете с коронавирус у нас, а жените 58 са жените. Средната възраст е 42 години, най-младият заразен е на 4 години, а най-възрастният на 81 години. Ако смятаме за достоверно – нашата смъртност е 2,1%“, каза той.

„Имаме много пъстра палитра от пациенти. По-голямата част са в домашни условия в леко състояние до средно тежко. В болниците се намират пациенти, които са от средно тежко към тежко състояние. Лично мога да докладвам за ВМА“, каза шефът на ВМА.

„Там имаме двама пациенти със затлачваща дихателна недостатъчност, те не са интубирани все още. Сатурацията им пада. Перспективата да бъдат интубирани е съвсем реална. Другите пациенти са с двустранни пневмонии“, каза той.

Мутафчийски потвърди, че още двама души са излекувани от коронавируса у нас. Предстои изписване и на тримата пациенти. Те нямат право да напускат домовете си 30 дни и ще бъдат освободени от болницата с 30-дневен болничен.

БЛИЦ припомня, че в България вече има трима излекувани от коронавирус. Това огласи късно снощи националният главен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Толкова са и жертвите на коварното заболяване в страната.

Правителството въведе нови забрани заради ситуацията в страната. След заповед на министър Кирил Ананиев се забранява излизането в паркове, градинки, на всякакви открити и закрити публични места, с цел ограничаване на болестта. Забранява се напускането и влизането в градовете без основателна причина, а за пътуването е нужно да бъде показана специална декларация.

На входовете и изходите на всеки град има направени специални пропусквателни пунктове, на които униформени ще следят за спазването на забраните.

Парични глоби и затвор грозят нарушителите.

Забранява се посещаването на магазини и аптеки на лица до 60-годишна възраст в диапазона 8:30 – 10:30 часа.

блиц

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

About clslavchev

Leave a Reply