img

ВМА извънредно: Рязък скок на заразените у нас с коронавирус ВИДЕО

/
/
/
746 Views

Стават 142 заразените с коронавирус у нас. Това стана ясно на традиционния брифинг на Националния оперативен щаб, научи presa24.

„Към днешния ден ситуацията е променена от снощи досега. Общият брой за денонощието са 30 инфектирани. Стават 142 заразените с коронавирус у нас“, заяви Венцислав Мутафчийски.

Мутафчийски показа и специални шлемове, които се използват от медицинските лица при грижа към човек с коронавирус. „Това е един от най-големите успехи на България, наред със защитните облекла. 200 бройки от защитните шлемове ще се произвеждат на ден. Работи се и в насока за изработка на защитни очила, които приличат на ски – очилата“, каза той.

„В Шумен има един пациент – той е постъпил за лечение в инфекциозното отделение с грипоподобна симптоматика – с кашлица и задух. Неговият епидемиологичен път е Банско“, каза Мутафчийски.

„84 са мъжете с коронавирус у нас, а жените 58 са жените. Средната възраст е 42 години, най-младият заразен е на 4 години, а най-възрастният на 81 години. Ако смятаме за достоверно – нашата смъртност е 2,1%“, каза той.

„Имаме много пъстра палитра от пациенти. По-голямата част са в домашни условия в леко състояние до средно тежко. В болниците се намират пациенти, които са от средно тежко към тежко състояние. Лично мога да докладвам за ВМА“, каза шефът на ВМА.

„Там имаме двама пациенти със затлачваща дихателна недостатъчност, те не са интубирани все още. Сатурацията им пада. Перспективата да бъдат интубирани е съвсем реална. Другите пациенти са с двустранни пневмонии“, каза той.

Мутафчийски потвърди, че още двама души са излекувани от коронавируса у нас. Предстои изписване и на тримата пациенти. Те нямат право да напускат домовете си 30 дни и ще бъдат освободени от болницата с 30-дневен болничен.

БЛИЦ припомня, че в България вече има трима излекувани от коронавирус. Това огласи късно снощи националният главен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Толкова са и жертвите на коварното заболяване в страната.

Правителството въведе нови забрани заради ситуацията в страната. След заповед на министър Кирил Ананиев се забранява излизането в паркове, градинки, на всякакви открити и закрити публични места, с цел ограничаване на болестта. Забранява се напускането и влизането в градовете без основателна причина, а за пътуването е нужно да бъде показана специална декларация.

На входовете и изходите на всеки град има направени специални пропусквателни пунктове, на които униформени ще следят за спазването на забраните.

Парични глоби и затвор грозят нарушителите.

Забранява се посещаването на магазини и аптеки на лица до 60-годишна възраст в диапазона 8:30 – 10:30 часа.

142 са случаите на COVID-19 в България, от които трима пациенти са починали.За изминалото денонощие са отчетени общо 30 положителни проби в страната. Освен в Добрич, новият засегнат район е Шумен.Това стана ясно от думите на генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски по време на брифинг в 08.00 часа.Днес ще бъдат изписани първите трима пациенти, излекувани от COVID -19. Това са жена, настанена във ВМА, както и първите двама пациенти, които бяха хоспитализирани в областната болница в Плевен на 8 март. При всеки от тях вече са отчетени по две поредни отрицателни проби за коронавирус.Защитни шлемове, произведени от българската промишленост, вече са на разположение на специалистите, които работят с пациенти с COVID-19.Това са предпазни средства, които са изключително препоръчителни при извършване на особено опасните манипулации на такива пациенти – интубация, промивка на тръбите при интубиране, вземане на проби, когато може да се получи неочаквано изкашляне от пациента в лицето на специалиста. Тогава защитните очила и маската не са достатъчна защита, заяви генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, който представи пред медиите новия продукт.Той поясни, че тези шлемове са дефицитни, както и всичко останало, свързано с предпазните облекла:Това е един от най-големите успехи в момента, наред със защитните облекла, които вече се произвеждат в България – благодарение на усилията на министър-председателя и мобилизацията на нашите производители. По 200 бройки ще бъдат произвеждани на ден, а с прототипи на шлемовете вече разполагат екипите на ВМА и УМБАЛСМ „Пирогов”.Веднага щом постъпят новите количества, ще бъдат разпределени приоритетно в болниците, в които има пациенти с установен COVID-19, поясни още професор Мутафчийски.

Publiée par Военномедицинска академия – ВМА sur Vendredi 20 mars 2020

блиц

Коментирай чрез Фейсбук

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *