Home » България » Вечерен час и в Смолян: Без хора навън от 22 до 6 часа
Без хора навън от 22 до 6 часа

Вечерен час и в Смолян: Без хора навън от 22 до 6 часа

Увеличава се броят на градовете у нас, въвели вечерен час за гражданите като превенция срещу Covid-19, припомня presa24.

Последният от тях е Смолян. Вчера стана ясно, че в града има положителна проба на коронавирус. От днес жителите на 10-те общини в областта трябва да бъдат в домовете си от 22:00 часа вечерта до 06:00 сутринта.

Такава мярка наложиха и кметовете на Чепеларе, Белица и Козлодуй. Изключение се допуска само за работещите на смени и нуждаещите се от спешна медицинска помощ.

А вечерен час, но само за подрастващите е въведен в десетки общини като Чирпан, Елин Пелин, Нова Загора и Костинброд, предаде Нова тв. Ограничението ще важи за деца и непълнолетни, а при нарушението му ще следва глоба за родителите.

В Смолян пациентът с COVID-19 е 40-годишен мъж, завърнал се на 13 март с полет от Великобритания, съобщава БТА. Взети са проби за изследване на 5 контактни лица, на две медицински сестри от Инфекциозното отделение, които са взели пробата за изследване, както и на 10 служители на Паспортната служба в ОД на МВР- Смолян, които са комуникирали със заразения след пристигането му у нас. Заразеният е изолиран в жилище в града, заедно с още двама от контактните лица, като сградата е под постоянна полицейска охрана. Наблюдава се от личния лекар, осигурено му е и психиатрично лечение, тъй като мъжът е регистриран с психично заболяване. Пациентът няма изявени признаци на инфекцията. „Става дума за маргинализирано лице от рискова група”, заяви областният управител Недялко Славов.

Регионалната здравна инспекция открива Горещ телефон за сигнали от граждани от различно естество, тел. 0884495765 ще отговаря денонощно. Горещи телефонни линии разкриват и общините в областта, както и БЧК.

Маршрутът на заразения с COVID- 19 от пристигането му на 13 март до поставянето му под карантина все още се уточнява, тъй като обясненията му не са съвсем адекватни. Потвърдено е, че е пътувал с автобус до Смолян, движил се е из града, посетил е Паспортната служба, живял е през тези няколко дни при приятели. От РЗИ очакват да получат информация от други лица, които евентуално са били в контакт с него. Състоянието му не изисква да бъде настанен в болница, тъй като няма изявени признаци на инфекцията.

Районът около къщата, в която е изолиран с още двама души, ще бъде подложен на дезинфекция, уточняват от РЗИ. Двата адреса, на които е пребивавал са на ул. „Капитан Петко Войвода“ и на ул. „Колю Шишманов“ в Смолян. Преди да се завърне в Смолян, мъжът е бил лекуван в психиатрична клиника във Великобритания, която вече е уведомена от полицията за положителния тест за коронавирус.

Областният съвет по сигурност напомня на всички жители и пребиваващи в областта, които са пристигнали след 18 март от Западна Европа, Китай, Иран и Корея, че подлежат на задължителна карантина. Препоръчва се на възрастните хора да ограничат движението си в населените места и да се приберат в домовете си. На общините в областта е разпоредено да следят поведението на рисковите и маргинализирани групи заради опасност от разпространение на заразата.

Потокът от пътуващи през ГКПП- Златоград е намалял в пъти от понеделник до днес, според данни на щаба. На пункта се извършва 100- процентов контрол и на входния и на изходния трафик.

Общо 14 чуждестранни туристи от Великобритания и Русия са останали в областта, като трябва да си тръгнат до 20 март, според данни на ОД на МВР.

марица