Home » България » Бившият шеф на Авиоотряд 28 хвърли „бомба“: Фалконът e наред. Лъжат ви за 60 млн. долара за нов
Фалконът e наред- Лъжат ви за 60 млн. долара за нов

Бившият шеф на Авиоотряд 28 хвърли „бомба“: Фалконът e наред. Лъжат ви за 60 млн. долара за нов

„Правителственият „Фалкон“ може да лети още 100 години. Машината има неограничен технически ресурс, когато се поддържа, както е предписано от производителя“.

Това обяви Цвятко Луканов, бивш директор на Авиоотряд 28, научи presa24.

По думите му основният проблем със самолета е липсата на хангар, в който да се съхранява.

Наскоро стана ясно, че правителството смята да купи нов самолет след последните инциденти с „Фалкон“. Кабинетът възложи на Авиотряд 28 да подготви договор за закупуване на новата машина.

Самолетът, който се използва в момента, е на 20 г., купен е от Ръководство на въздушно движение 22 млн. долара. Скоро след това РВД го предоставя за специални полети.

Техническите проблеми започнаха след 2010 г. През 2014 г. пукна гума при кацане, а през 2015 г. не се прибра носовият колесник.

Последният проблем с правителствения самолет беше в средата на ноември. След посещението на премиера Бойко Борисов в Солун при заход за кацане на софийското летище навигационната система е отказала.

„Кой каза, че е отказала навигационна система. Никаква навигационна система не е отказала, отказал е един дисплей. Имам чувството, че се обработва общественото мнение, за да се оправдаят тези 50-60 млн. долара, колкото ще струва един нов самолет“, коментира Луканов.

Той обяви още, че докато е бил директор на Авиоотряд 28 не е имало проблем с „Фалкона“ по вина на машината.

Брадва