img

Бившият главен редактор на „Дума“ осъди МВР

/
/
/
507 Views

Заради ареста около т.нар. шпионски скандал с Национално движение „Русофили“, бившият главен редактор на в. „Дума“ Юрий Борисов е осъдил МВР, научи presa24.

Борисов е един от секретарите на движението, чийто председател Николай Малинов е обвиняем за шпионаж в полза на Москва.

В своя профил във фейсбук Борисов сподели и протокол от решението на Софийския районен съд.

„Осъдих Столична дирекция на вътрешните работа за арестуването ми във връзка с повдигнато обвинение в шпионаж“, посочва Борисов.

В решението на съда се казва, че „лицето не е било задържано при установени данни за извършено престъпление, а за да обслужи други цели в рамките на вече образувано досъдебно производство“.

Съдът посочва още, че не е неясно защо Борисов е бил задържан, след като е бил призован да даде показания като свидетел. И припомня, че задържането за 24 часа по Закона за МВР е допустимо, когато трябва да бъде осигурено явяването на някого при обосновано подозрение, че е извършил престъпление, или „когато обосновано е призната необходимостта да се предотврати извършване на престъпление, или укриване след извършване на престъпление“.

А в случая задържането на Борисов не се оправдава с нито една от тези цели. Със задържането правата и интересите на Борисов са засегнати в по-голяма степен от необходимото. Затова съдът отменя заповедта за задържането му и осъжда МВР да плати разходите за адвоката му.

Борисов обаче е заличил какви са разходите по делото. Решението все още не е публикувано на сайта на Софийския районен съд. СДВР може да обжалва пред Административния съд в София.

Миналия септември Юрий Борисов обяви, че обвиненията за шпионаж срещу него са нелепи.

„Толкова са нелепи обвиненията в шпионаж, че аз нямам никаква нужда от адвокатска защита. Мога да се защитавам сам“, каза той.

Борисов беше част от задържаните по шпионската афера около председателя на движение „Русофили“ Николай Малинов. Той не е с мярка за постоянен арест. Докато тече разследването срещу него, той замина за Москва и получи орден лично от президента Владимир Путин. В последствие САЩ наложиха санкция на съдията, пуснал Малинов в Русия (без да е казвано официално дали двете събития са свързани – б.р.). От Вашингтон нарекоха съдия Андон Миталов от специализирания съд „замесен в сериозна корупция“. Той вече има забрана за влизане в САЩ.

Лупа

Коментирай чрез Фейсбук

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *