img

Баба Тодорка с 200 лева пенсия: 100 лева за лекарства и 500 лева за дърва е много за една бабичка

/
/
/
577 Views
Сподели с приятели
0 0
0Shares

Тази година се очаква много повече хора да получат помощи за отопление, научи presa24.

Кандидатстването за енергийно подпомагане завърши, а сумата, която ще вземат всички одобрени за целия отоплителен сезон е 465,90 лв., което е с близо 92 лева повече в сравнение с миналата година.

Топлото в дома на баба Тодорка от берковското село Мездрея за втора година идва с енергийна помощ. „Взимам 200 и няколко лева пенсия и като дадеш 500 лева за дърва е много за една бабичка, понеже ние вече сме болни и давам по 100 лева за лекарства, така че тази помощ ни е добре дошла“, каза Тодорка Томова.

С отпуснатата сума от 465,90 лв. възрастната жена успяла да си купи пет кубика дърва, които е категорична, че ще ѝ стигнат за зимата. „Горим и ще карам, докато има, а като не стигнат, има ток“, заяви Томова.

Тази година очакванията са много повече да са на топло с помощта на енергийна помощ. Само в област Монтана са одобрени близо 2000 повече, отколкото миналата година.

„Основните групи и лицата с увреждания, възрастните хора, които живеят сами и родители, които сами отглеждат децата си, но включени в образователния процес“, добави директорът на Агенция за социално подпомагане Георги Цеков.

На получилите помощта, от агенцията правят и постоянни проверки. Те трябва да я изхарчат за ток, дърва, газ или парно. „Съгласно наредбата следва да се изхарчат за закупуване на дърва, въглища, за заплащане на топлоенергия, електроенергия“, заяви Цеков.

А баба Тодорка очаква студените зимни дни и нощи без притеснение.

Брадва

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели с приятели
0 0
0Shares

Leave a Reply