Home » България » Аферите на съдия Андон Миталов: Разследван, че прикрива изнасилвач на две деца. Личен прокурор на цигански бос
Аферите на съдия Андон Миталов

Аферите на съдия Андон Миталов: Разследван, че прикрива изнасилвач на две деца. Личен прокурор на цигански бос

Скандали изпъстрят професионалната биография на уличения в корупция от САЩ съдия Андон Миталов, научи presa24.

Голяма част от прегрешенията му тънат в мистерия поради факта, че са още от миналия век и информация трудно се намира. Вероятно на това е разчитал той, след като е успял от изгонен за съмнения в корупция прокурор да се преквалифицира в съдия и е повече от скандално, че от съдийската колегия на Лозан Панов във ВСС не са си направили труда да проучат аферите около него, преди да му дадат тогата.

Малка част от архивите са живи и в тях има толкова шокиращи факти, свързани с Андон Миталов, че трудно могат да бъдат забравени. В битието му на обвинител, преди да бъде изгонен от проф. Никола Филчев по времето, когато е главен прокурор на България, Миталов е замесен в разследвания за голяма корупция, подпомагане на подсъдими лица в тежки престъпления и куп други афери.

Знаков за прехода е казус от времето, когато Андон Миталов е обвинител във Военна прокуратура и е сочен по това време от медиите за личен прокурор на известния бивш депутат и лидер на „Евророма“ Цветлин Кънчев.

Миталов изпраща писмо до тогавашния депутат Кънчев, в което го уведомява, че започва разследване срещу шефа на полицията в Златица, където пък се смята, че Дон Цеци коли и беси. Политикът се оплаква в прокуратурата, че МВР шефът Новак Новаков го заплашвал. Услужливият магистрат Андон Миталов от Софийската окръжна военна прокуратура светкавично образува дело срещу полицейския шеф. И, разбира се, осведомява за това Кънчев, като дори изпраща на депутата номера на преписката и проверката, както и всички членове, по които разследва полицейския началник – един вид отчет за свършеното пред ромския бос.

В същия ден в парламента е поискан имунитетът на Кънчев за изнудвания на хора от Златица. После лъсва и друго – уж „принуждаваните“ от Новаков свидетели се оказват основни очевидци на престъпленията на депутата. Малко по-късно Миталов се оттегля заради скандала и, както стана ясно от интервю пред медията ни на тогавашния главен прокурор проф. Никола Филчев, оставката не е подадена доброволно, а именно по искане на обвинител номер едно – заради страховити нарушения от страна на Миталов. Тогава прокурори се заканвали, че това няма да му се размине и може да стане първият обвинител с пагони, осъден за подкупи. Уви, това не се случва.

Името на Миталов се свързва и със знаков за живота на едно българско семейство инцидент, потресъл България през 1998 г.

Група мъже влизат в дома на фамилия от Софийско, пребиват мъжа и жената, изнасилват двете им малки деца и ги обират.

Цялата държава е на нокти. Но не и военният прокурор Андон Миталов. Свидетели по делото по-късно го посочват като човека от обвинението, сплашвал униформени, за да бъдат прикрити следите на жестоките престъпници. Причината е, че в престъплението е замесен и полицай от СДВР.

Миталов като военен прокурор има достъп до разследването и очевидно добре си е вършил работата, но не като обвинител и радетел за законност – защото в крайна сметка престъпниците и изнасилвачите успяват с години да се укриват от правосъдието, а делото да се точи повече от десетилетие. След като е разкрит и защитен свидетел, а изнасилвачите изчезват, за провала е разследван не кой да е, а самият Андон Миталов.

Докато се влачи делото за въоръжен грабеж и изнасилване на двете момиченца, подсъдимите извършват 43 тежки престъпления. Те натрупват куп криминални регистрации за убийства, грабежи, побои, изнасилвания и кражби.

През това време по дocъдeбнoтo пpoизвoдcтвo, пpoдължилo 5 гoдини и 9 мeceцa, ca ce cмeнили шecтимa cлeдoвaтeли oт Cтoличнaтa cлeдcтвeнa cлyжбa и шecтимa нaблюдaвaщи пpoĸypopи oт Coфийcĸaта гpaдcĸa пpoĸypaтypa. Шecт пъти нaблюдaвaщитe пpoĸypopи ca вpъщaли дeлoтo нa paзcлeдвaщитe, ĸaтo в пo-гoлямaтa cи чacт пocтaнoвлeниятa нe ca дoбpe мoтивиpaни, нe cъдъpжaт ĸoнĸpeтни и тoчни yĸaзaния ĸъм paзcлeдвaщитe зa извъpшвaнe нa пpoцecyaлнo-cлeдcтвeни дeйcтвия или пoвтapят дaдeнитe в пpeдишни пocтaнoвлeния.

Πo cлeдcтвeнoтo дeлo oщe пpeз мapт 2001 г. ca cъщecтвyвaли дocтaтъчнo дaнни, чe ĸъм мoмeнтa нa извъpшвaнe нa пpecтъплeниeтo eдиният oт ceдeмтe oбвиняeми e cлyжитeл нa MBP c пoлицeйcĸи пpaвoмoщия – oбcтoятeлcтвo, ĸoeтo cпopeд дeйcтвaщитe в тoзи мoмeнт пpaвилa нa Haĸaзaтeлнo-пpoцecyaлния ĸoдeĸc зa oпpeдeлянe нa poдoвaтa пoдcъднocт пo дeлaтa coчи, чe дeлoтo e пoдcъднo нa вoeннитe cъдилищa, pecпeĸтивнo пoвдигaнeтo нa oбвинeниe e oт ĸoмпeтeнтнocттa нa cъoтвeтнaтa вoeннa пpoĸypaтypa.

Teзи дaнни oбaчe нe ca пpoвepeни и нe ca cъбpaни дoĸaзaтeлcтвa зa ycтaнoвявaнe нa вepнocттa им нитo oт пpoĸypopa, нитo oт пъpвoинcтaнциoнния (Coфийcĸи гpaдcĸи) cъд. Eдвa нa 15 ceптeмвpи 2006 г. CГC e пpeĸpaтил cъдeбнoтo пpoизвoдcтвo и e изпpaтил дeлoтo нa Coфийcĸaта вoeнна oĸpъжнa пpoĸypaтypa пo ĸoмпeтeнтнocт. Teзи пpoпycĸи ca зaбaвили дeлoтo c близo 5 гoдини и 6 мeceцa, зaщoтo пpoизвoдcтвoтo e зaпoчнaлo oтнaчaлo, oт фaзaтa нa дocъдeбнoтo пpoизвoдcтвo.

B cъдeбнaтa фaзa ca дoпycнaти peдицa зaбaвяния, пpичинeни oт дeйcтвиятa нa cъдилищaтa. Дeлoтo в CГC e пpoдължилo 3 гoдини и 6 дни. Πpoвeдeни ca oбщo 19 зaceдaния, нa 12 oт тяx нe e дaдeн xoд. Πpoизвoдcтвoтo в Coфийcĸия вoeнeн cъд e пpoдължилo 4 гoдини и 9 мeceцa – пpoвeдeни ca oбщo 20 зaceдaния, нa 12 oт тяx нe e дaдeн xoд.

И пpи двeтe пpoизвoдcтвa в пъpвoинcтaнциoннитe cъдилищa xoд нa дeлoтo нe e дaвaн пopaди нeявявaнe нa пoдcъдимитe и/или тexнитe зaщитници, ĸaтo cъдът нe e пpeдпpиeл cвoeвpeмeннo нeoбxoдимитe дeйcтвия зa диcциплиниpaнeтo им, нитo e изиcĸвaл дoĸaзaтeлcтвa зa ycтaнoвявaнe нa пpичинитe зa нeявявaнe, дoвeли дo oтлaгaнe нa дeлoтo.

Жалби към ВСС са валели като порой, а името на Андон Миталов е присъствало в не една и две, но очевидно Темида наистина е сляпа и кадровиците някак са пропуснали всички тези важни факти от биографията на Миталов.

За късопаметните като Лозан Панов и останалите съдии, които реват, че искат доказателства по обвиненията на САЩ в корупция, препоръчваме да се запознаят и с друг прелюбопитен случай от професионалната биография на Андон Миталов.

Същият този магистрат Миталов, когото Върховната касационна прокуратура разследва за опит да прикрие изнасилвач на две деца, грейва и в друга чутовна афера покрай военни жилища в кооперация „Хан Омуртаг“. Тогава вложители откриват, че с парите им за жилища в столичния кв. „Овча купел“ е построена кокетна кооперация за висши военни в елитния „Лозенец“.

Измамените се жалват на Иван Татарчев през март 1996 г. Прокурорите трябва да установят къде са парите за жилищата в „Овча купел“. Андон Миталов рапортува, че всичко е чисто. Да, при него е така, защото той е един от военните, чийто апартамент в „Лозенец“ е построен с парите за „Овча купел“.

Потуленият скандал гръмва отново, когато шеф на Военната прокуратура става ген. Емил Карамфилов, който открива сред елитните новодомци предшественика си полковник Николай Колев и майор Миталов. Прокурорът тихомълком се разминава с наказанието, а делото е дадено на друг негов колега.

Столът на Миталов започва да се клати едва след влизането в прокуратурата на проф. Никола Филчев. Скоро след това Миталов е бил засечен в опит да прикрие рецидивист. Името на престъпника е прикрито, а делото се засекретява – всичко е следствена тайна, отговарят шефовете. Миталов тогава излиза в болнични, а след това подава оставка по искане на Филчев.

Така за известно време Андон Миталов изчаква името му да бъде позабравено. След няколко години сам обжалва оставката си пред Върховния административен съд и отново решава да се впусне в дебрите на съдебната система. Този път обаче става съдия. Минава на изпит, който взема изключително незадоволително, но за съдийската колегия на ВСС явно това няма значение.

Не е имало никакво значение, че благодарение на него едно изстрадало семейство, изживяло най-страшните мъки заради двете си изнасилени деца, с години не може да получи правосъдие и се лашка от дело на дело, от съдия на съдия, без да получи възмездие.

Не е имало значение и това, че скандално му е поверено да разследва самия себе си в имотна измама. Не е имало значение, че е сочен за личен прокурор на подсъдим депутат.

И това е само малка част от скандалната информация, с която успяхме да се сдобием и чиито следи не са прикрити от миналия век до днес.

Та трябваше да гръмне шпионският скандал с Николай Малинов и същият този вече съдия Андон Миталов абсолютно безпрецедентно и без аналог да го пусне да получава медал в Русия – страната, за която е сочен, че шпионира. Трябваше САЩ да ни го посочи, а Лозан Панов и сие дори и сега не успяват да видят вината и се ослушват за уволнението му…

Ретро