img

Алерголог: Полените от растенията ще разнесат заразата

/
/
/
559 Views

Сезонният цъфтеж на растенията може да се окаже мощен фактор за разнасяне на инфекцията от новия коронавирус, ако разпространението му не спре до средата на юни, научи presa24.

Това предупреди имунологът алерголог и кандидат на науките Надежда Логина в ефира на руската Национална служба за новини.

“Ситуацията ще бъде особено трудна, ако не спрем епидемията до средата на юни, когато тополата цъфти. Много често има обостряне на алергични заболявания на дихателната система именно по време на цъфтежа на растенията. А тополовият пух може дори да стане активен преносител на коронавируса”, казва Логина.

Лекарката предупреждава, че всички страдащи от алергия са застрашени по време на разпространението на коронавируса и в сезона на цъфтежа, който ще доведе до масови обостряния на състоянията на пациентите.

“Защото на първо място това са хора, страдащи от различни форми на бронхиална астма или алергичен ринит. Има повече от 20% такива хора на Земята”, обяснява алерголожката, цитира „24 часа“.

Според Надежда Логина хората, страдащи от всякакви алергични заболявания на дихателната система, имат защитни реакции на лигавиците, затова са по-податливи на въздействието на всякакви микробни и вирусни фактори.

“Затова горещо съветваме пациентите, които се лекуват при нас, внимателно да спазват всички предпазни мерки”, казва Логина.

лупа

Коментирай чрез Фейсбук

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *